Kahvi voi olla ruokavaliosi merkittävä ilmastotaakka

29. elokuun 2016 Juomat 7

Vaikka kuvittelen olevani suhteellisen tietäväinen ruokien ympäristövaikutuksista, välillä tulee yllätyksiä vastaan. Suurin yllättäjä on ollut nyt kahvi.

Kahvi on kasviperäinen juoma, joten varsinaisesti sen hiilijalanjälki ei ole niin järjettömän iso. Mutta kun huomioidaan suomalaisten juoma määrä (eli paljon) ja kahvin yleisin valmistustapa (eli tavallinen kahvinkeitin), kohoaa kahvi yllättävän merkittäväksi osaksi ruokavalion ilmastovaikutuksia.

Aiemmin join kahvia suhteellisen hyvällä mielellä, etenkin silloin, kun kupissa oli reilun kaupan tuotosta, ja mukaan lorautin hieman soija- tai kaurajuomaa. Kahvia on kulunut tyypillisenä päivänä muutama desi.

Nyt tuijotan kuppiani kriittisemmin. Pitäisikö ehkä tyytyä yhteen kupilliseen hyvää kahvia?

Tämän kriittisyyden aiheutti Luonnonvarakeskusksen raportti (PDF, s. 72 ja 74). Siinä kerrotaan:

“Erityisesti kahvin kulutuksesta aiheutuva ilmastovaikutus nousee varsin korkeaksi, nykykulutuksessa jopa samaan suuruusluokkaan naudanlihan kanssa. Vegaaniruokavalioissa ja kasvisvoittoisessa ruokavaliossa sen suhteellinen osuus nousee edelleen, koska ruokavalioiden kokonaisilmastovaikutus laskee. On kuitenkin huomattava, että kahvin ilmastovaikutuksen arvo tässä tarkastelussa sisältää myös kotitaloudessa tapahtuvan valmistusvaiheen, kun taas muissa tuotteissa/raaka-aineissa ruoaksi valmistaminen on arvioitu erikseen.

“Nykyruokavaliossa (A) kahvin poisjättäminen vähentäisi ilmastovaikutuksia noin 7 %, ja jos sekä kahvi että tee jätettäisiin pois, ilmastovaikutukset vähenisivät noin 9 %. Sen sijaan, jos kahvi korvattaisiin teellä, alenisi ruokavalion ilmastovaikutus vain 2 %. Kasvisruokavalioissa vaikutus olisi suurempi. Luonnollisesti nämä tulokset ovat sidoksissa käytettyihin tuotekohtaisiin ilmastovaikutuksen arvoihin. Kahvin ja teen ilmastovaikutusten arvot ovat kirjallisuudesta ja niihin sisältyy paljon epävarmuutta. Toisaalta kahvilla saattaa olla myös paljon edullisia terveysvaikutuksia.”


Huh. Kahvi voi siis ilmastovaikutukseltaan olla yhtä iso pahis kuin naudanliha. (Tosin naudanlihan ympäristövaikutuksissa ei ole huomioitui loppuvalmistusta, kuten tässä kahvin tapauksessa.) Ja jos on paljon suodatinkahvia kittaava vegaani, on kahvin suhteellinen osuus todella iso (mutta vegaaneilla on muuten ekologinen ruokavalio, joten ei nyt kivitetä niitä vegaaneja, jotka tykkäävät juoda paljon kahvia). Kahvin alkuperään liittyvät tietysti myös epäeettiset kysymykset.

Toisaalta kahvilla on kuitenkin terveysvaikutuksia. Ja kahvin valmistustavalla on merkitystä: kun valmistusväline on tavallinen kahvinkeitin, joka kuluttaa runsaasti energiaa, on sen ilmastovaikutus merkittävästi suurempi kuin pressopannun tai kapselikeittimen.

Ohjeet sumpin keittämiseen ovat Rinna Saramaäen Huili-lehteen kirjoittamasta jutusta.
Ohjeet sumpin keittämiseen ovat Rinna Saramaäen Huili-lehteen kirjoittamasta jutusta.

Mitäs tälle voi tehdä? Tässä muutamia mieleeni tulleita vinkkejä:

 • Jos juot paljon kahvia, koeta vähentää hieman.
 • Keitä kahvia vain sen verran, kuin sitä juodaan. Esimerkiksi suomalaisilla työpaikoilla varmasti valutetaan lukuisia litroja kahvia viemäriin. Tämä  hävikki lisää kahvin ilmastovaikutusta.
 • Jos käytät kahvinkeitintä, ota virta pois kahvin valmistuttua ja siirrä juoma termoskannuun.
 • Harkitse tavallisen kahvinkeittimen tilalle muita kahvinvalmistustapoja.
 • Jos käytät kahvissa maitoa, suosi kasvipohjaisia. Lehmänmaidon ilmastotaakka on selvästi suurempi kuin soija- tai kaurajuoman. Kasvipohjaisten juomien maussa ja sopivuudessa on eroja, joten kannattaa testailla, jotta löytyy omaan makuun sopiva. Maitopohjaisissa kahvijuomissa, kuten cappuccinossa, maidon tai kasvijuoman ilmastovaikutus tietysti korostuu entisestään.

Hävikkiviikon kunniaksi oma lupaukseni kahvin suhteen on se, että testaan kotona sumpin valmistusta eli porojen kierrättämistä myös toiseen kupilliseen. Pressopannu on tosin käytössäni harvoin, sillä usein juon kahvit muualla kuin kotona, mutta ensi kerralla kahvia valmistaessani testaan sumpittelun. En ole niin tarkka kahvini laadusta, etteikö sumppikin saattaisi maistua.

Ruokamysteereiden ideoita, pohdintoja ja ajatuksia on usein kehitelty kahvin äärellä. Siitä emme luovu, mutta kahvitellaan kohtuudella!

Ruokamysteerit toteaa: kahvittele kohtuudella!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someoneShare on Google+0


7 thoughts on “Kahvi voi olla ruokavaliosi merkittävä ilmastotaakka”

 • 1
  Hanna on 29.8.2016

  Kapselikeitin kuluttaa vähemmän energiaa, ja pakkaukset ovat vain muutamia prosentteja kokonaispäästöistä. Mutta miten kuljetukset? Kapselit vievät käsittääkseni huomattavasti enemmän tilaa kuin tiiviisti pakattu kahvipaketti, jos verrataan saman kahvimäärän valmistusta? Kotimainenkin vaihtoehto taitaa olla, mutta suurin osa kapseleista taidetaan valmistaa ulkomailta?

 • 2
  Mari Koistinen on 2.9.2016

  Kuljetus on ylipäätään todella pieni osa elintarvikkeiden ilmastovaikutuksia. Siksi en olisi niistä huolissani kapselikahvienkaan kohdalla. Kapselikahvien etu on tietysti myös se, että kahvia ei keitetä turhaan ja sitä kautta hävikkiä ei synny.
  Ja nykyisin kapseleiden pakkausmateriaaleissa on muitakin vaihtoehtoja kuin epäekologinen alumiini. Aiemmin nimenomaan se alumiininen kapseli oli merkittävä ongelma:

  Hampurin kaupunki kielsi kapselikahvit ekologisista syistä: http://www.iltalehti.fi/asuminen/2016030221205564_an.shtml

 • 5
  Faktat vai mielipiteet on 12.12.2017

  “Kuljetus on ylipäätään todella pieni osa elintarvikkeiden ilmastovaikutuksia. Siksi en olisi niistä huolissani kapselikahvienkaan kohdalla. Kapselikahvien etu on tietysti myös se, että kahvia ei keitetä turhaan ja sitä kautta hävikkiä ei synny.
  Ja nykyisin kapseleiden pakkausmateriaaleissa on muitakin vaihtoehtoja kuin epäekologinen alumiini. Aiemmin nimenomaan se alumiininen kapseli oli merkittävä ongelma”

  Aivan käsittämätön kommentti. Jos todella uskot tähän, tutki asioita enemmän. Voit aloittaa esimerkiksi avokadojen Suomeen tuonnin ilmastovaikutuksilla ja miettiä, miten maailman toiselta puolelta tuotu elintarvike vaikuttaa ilmastoon ja käyttäjän hiilijalanjälkeen.

  Kertakäyttö- ja muovikulutuksesta en edes aloita. Käsittämätöntä. Lienee päivänselvää, ettei ole mitään järkeä tai lainkaan kestävää käyttää kertakäyttökapseleita.

 • 6
  Mari Koistinen on 12.12.2017

  Kiitos kommentista! Nyt taisi mennä hieman mutkat suoriksi. En kannusta kapselikahvien käyttöön (etenkään alumiinisten), mutta en halua väittää, että ne olisivat niin suuri pahuus kuin välillä huudellaan: kuten tekstissä toin ilmi, kahvin kohdalla hävikki on iso ongelma, ja kapselikahvit vähentävät hävikkiä. Jätemäärää ne tietysti lisäävät.

  Suurimmassa osassa elintarvikkeista isoin osa ilmastovaikutuksesta muodostuu alkutuotannosta eli viljelystä. Kuljetukset ovat prosentin tai parin luokkaa. Avokadonkaan kohdalla kuljetus ei ole mikään suuri ongelma. Muuten toki avokadoviljelmillä on vaikutuksiaan, esimerkiksi runsas vedenkulutus, jonka vuoksi avokadojen runsaasti kasvanut käyttö on ongelma ympäristön kannalta. Kasvituotteeksi avokadolla on kohtuullisen suuri hiilijalanjälki, mutta toki se on edelleen pienempi kuin esimerkiksi lihalla. Hiilijalanjälki ei siis kuitenkaan johdu kuljetuksesta, vaan muista tekijöistä.

  “Tuotteiden teollisen jalostuksen energiankulutuksella ja kuljetusmatkoilla on vähäinen merkitys ruokatuotteiden ympäristövaikutuksiin. Myös pakkausmateriaalin määrällä on vähäinen ympäristövaikutus, kunhan pakkausjätteen uudelleenkäytöstä ja loppusijoituksesta huolehditaan.”
  https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/ruoka-ja-ravitsemus/ruoan-ilmastovaikutukset/

  Tässä myös pari lisälinkkiä: https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/lahiruoka_ei_palloa_pelasta_
  “Kaikista kuljetuksista kuluttajien kannattaisi ehkä kiinnittää huomiota ennemminkin “viimeiseen mailiin”, siis siihen, käykö erikseen autolla marketissa vai ostaako päivittäistavarat lähikaupasta.”

  Pakkausten merkityksestä: http://www.stat.fi/artikkelit/2008/art_2008-04-09_004.html?s=0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *