Kirja

Otava julkaisi Ruokamysteerit-kirjan joulukuun 2016 lopussa.

”Tolkkua ravitsemuskeskusteluun, tietoa ja tukea järkeviin valintoihin

Rasvataistelu, proteiinihehkutus, superfood-suositukset, lähiruoka, kalorien laskenta, lihansyönnin ekologisuus… Ruoasta ja ravitsemuksesta on 2000-luvulla keskusteltu ja väitelty siinä määrin, että hyvien ruokavalintojen puntaroinnista on tullut monelle hämmentävää ja hankalaa. Nyt asiantuntijat selvittävät, mitä ruokamysteerien takana on, välittääkseen tolkullista tietoa valintojen tueksi ja tehdäkseen tietä ruoasta nauttimiselle.”

9789511302681-1

Kirjan sisällyksestä kerrotaan hieman lisää blogitekstissä. Kirjassa on kolmekymmentä ruokaan liittyvää kysymystä laidasta laitaan, ja niihin kysymyksiin pyrimme antamaan vastaukset.

Arvostelukappaleita voi kysellä ruokamysteerit(at)gmail.com -osoitteen kautta.

 

Kirjan lähteet

 

Lähteet on koottu vuoden 2016 aikana. Listauksen lisäksi kirjaa tehdessä on hyödynnetty mm. monia keskusteluita, seminaareja ja nettijuttuja, jotka eivät kuitenkaan ole päätyneet lähteiden listalle. Lähteet on koostettu tähän kirjan kappaleiden mukaiseen jaotteluun.

Pahoittelemme mahdollisia vanhentuneita linkkejä ja muita mahdollisia epätarkkuuksia!

Jos jokin linkki ei toimi enää, ilmoitathan siitä: ruokamysteerit(at)gmail.com.

Riitaa ravitsemussuosituksista

Miten tunnistaa epäluotettavat ravitsemusväitteet?

Evira. 2016. Älä usko humpuukiin.

Espay A, Norris M, Eliassen J, Dwivedi A, Smith M, Banks C, Allendorfer J, Lang A, Fleck D, Linke M, Szaflarski J. 2015. Placebo effect of medication cost in Parkinson disease: a randomized double-blind study. Neurology. Feb 24;84(8):794–802.

Wikipedia. Amygdaliini

Tarvitsenko maitoa?

Silfverberg, Anu. 2016. Miksi suomalaiset juovat maitoa enemmän kuin yksikään toinen kansa? Image 29.4.

Harvard T. H. Chan. Calcium: What’s Best for Your Bones and Health? https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/

Laatikainen R. 2016.  Onko A2-maito parempi vatsalle? Tervevatsa-sivusto:

Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Pohjoismaiden neuvosto. 2014. Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity. 5th edition.

Savolainen L. 2013. Juommeko maitoa, koska se on kannattava bisnes? Yle 24.8.

Ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Suomalaiset ravitsemussuositukset.

World Action on Salt. Salt and Osteoporosis.

Allen L, Oddoye E, Margen S.Protein-induced hypercalciuria: a longer term study. 1979. Am J Clin Nutr. Apr;32(4):741-9.

Bartley J, McGlashan S. 2010. Does milk increase mucus production? Med Hypotheses.  Apr;74(4):732-4.

Bolland M, Avenell A, Baron J, Grey A, MacLennan G, Gamble G, Reid I. 2010. Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis. BMJ. Jul 29;341:c3691.

Bordoni A, Danesi F, Dardevet D, Dupont D, Fernandez A, Gille D, Dos Santos CN, Pinto P, Re R, Rémond D, Shahar DR, Vergères G. 2015. Dairy Products and Inflammation: A Review of the Clinical Evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. Aug 19:0.

Ganmaa D, Wang P, Qin L, Hoshi K, Sato A. 2001. Is milk responsible for male reproductive disorders? Med Hypotheses. Oct;57(4):510-4.

Ganmaa D, Sato A. 2005. The possible role of female sex hormones in milk from pregnant cows in the development of breast, ovarian and corpus uteri cancers. Med Hypotheses. 2005;65(6):1028-37. Epub Aug 24.

Labonté MÈ1, Couture P, Richard C, Desroches S, Lamarche B. 2013. Impact of dairy products on biomarkers of inflammation: a systematic review of randomized controlled nutritional intervention studies in overweight and obese adults. Am J Clin Nutr.  Apr;97(4):706-17.

Millward C, Ferriter M, Calver S, Connell-Jones. 2008. Gluten- and casein-free diets for autistic spectrum disorder. Cochrane Database Syst Rev. (2): CD003498.

Nguyen D, Johnson S, Busetti F, Solah V. 2015. Formation and Degradation of Beta-casomorphins in Dairy Processing. Crit Rev Food Sci Nutr. Dec 6; 55(14): 1955–1967.

Zoghbi S, Trompette A, Claustre J, El Homsi M, Garzón J, Jourdan G, Scoazec JY, Plaisancié P. 2006. Beta-Casomorphin-7 regulates the secretion and expression of gastrointestinal mucins through a mu-opioid pathway. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. Jun;290(6):G1105-13.

Mitä rasvaa pitäisi valita?

Finnwatch. 2014. Viidakon lait. Palmuöljyostojen vastuullisuus Suomessa. 5/2014.

Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Pohjoismaiden neuvosto. 2014. Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity. 5th edition.

Skerrett, Patrick. 2015. Erectile dysfunction often a warning sign of heart disease. Harvard Health Blog.

Tieteelliset julkaisut
Rosqvist F, Iggman D, Kullberg J, Cedernaes J, Johansson H, Larsson A, Johansson L, Ahlström H, Arner P, Dahlman I, Risérus U. 2014. Overfeeding polyunsaturated and saturated fat causes distinct effects on liver and visceral fat accumulation in humans. Diabetes. Jul;63(7):2356-68.


Voiko viljoja syödä?

Hannuksela, Matti. 2012. Hiivasyndrooma. Lääkärikirja Duodecim.

Julkunen Risto. 2006. Hiivasyndrooma – tarua vai totta? Duodecim 122:287–94.

Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Pohjoismaiden neuvosto. 2014. Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity. 5th edition.

Putkonen Leena. 2016. Superhyvää suolistolle! Herkkävatsaisen elämä kuntoon. Otava.

Puhdasta ja luonnollista

Mitä on luonnollinen ruoka?

Evira. Raakamaito ja ruokamyrkytykset.
Harvard T.H. Chan. The Nutrition Source. Fish: Friend or Foe?
Evira.  2016. Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita.

Vaarantavatko keinomakeuttajat terveyden?

EFSA ANS Panel (EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food), 2013. Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. EFSA Journal 2013;11(12):3496, 263.
European Food Safety Authority. 2013. EFSA completes full risk assessment on aspartame and concludes it is safe at current levels of exposure
Evira. 2016. Stevioliglykosidit.
Kaarla,  Satu. 2014. Makeutusaine Stevia on mainettaan pahempi – aspartaamiakin voi annostella huolettomammin. Helsingin Sanomat 2.1.
Natalie Digate Muth. The Truth About Stevia—The So-called ”Healthy” Alternative Sweetener, American Council on Exercise.
Nysten, Anja. 2012. Pepsiä, punkkua ja metanolia. Kemikaalikimara-blogi.
Paakkari, Pirjo. 2012. Stevia, kaloriton makeutusaine. Lääkärikirja Duodecim
Perkola, Noora. 2014.  Fate of artificial sweeteners and perfluoroalkyl acids in aquatic environment. Väitöskirja, Helsingin yliopisto, bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, ympäristötieteiden laitos.

Putkonen L, Yao CK, Gibson P. Fructose malabsorption syndrome. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 Jul;16(4):473-7.

Ruppel Shell Ellen. 2015. Artificial Sweeteners May Change Our Gut Bacteria in Dangerous Ways. Scientific American.

Suez J, Korem T, Zeevi D, Zilberman-Schapira G, Thaiss C, Maza O, Israeli D, Zmora N, Gilad S, Weinberger A, Kuperman Y, Harmelin A,Kolodkin-Gal I, Shapiro H, Halpern Z, Segal E, Elinav E. 2014. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. Oct 9;514(7521):181-6.

Uskaltaako lisäaineita syödä?

E-koodit.fi -sivusto.
Evira 2016. Elintarvikkeiden lisäaineet.
Mustajoki, Pertti. 2015. Elintarvikkeiden lisäaineet. Lääkärikirja Duodecim. 26.10.2015.
Vähähyyppä, Miia. 2010. Natriumglutamaatti: vaarallinen lisäaine vai harmiton arominparantaja. Suomen Kuvalehti.

Ovatko torjunta-aineet riski?

Airaksinen, Riikka. 2016. Kemikaali ei ole terveysriski, jollei sille altistu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Saatavilla
EFSA 2016. Pesticides: breakthrough on cumulative risk assessment. 27.1.2016
Evira 2010. Ravinnon kasvinsuojelujäämät. Kumulatiivinen riskinarviointi.
Kuitunen, Markku. 2011. Muokattua luontoa. Teoksessa Ihminen ja ympäristö. 256 – 262.
Ruukki, Jukka. 2013. Varovainen kuorii omenan, rohkea syö terveyspommin. Tiede-lehti 3. Saatavilla

Onko geenimuunneltu ruoka vaarallista?

Berlin, Jeremy. 2015. Can This Scientist Unite Genetic Engineers and Organic Farmers? National Geographic.

Goel A, Aggarwal P. 2007. Pesticide poisoning. Natl Med J India. Jul-Aug;20(4):182-91.

Holmberg, Niklas. 2014. EU hyväksyy gm-maissi 1507:n viljelyyn. Maaseudun Tulevaisuus.

Key S, K-C Ma J, Drake P. 2008. Genetically modified plants and human health. J R Soc Med. Jun 1; 101(6): 290–298.

Klümper W, Qaim M. A 2014. Meta-Analysis of the Impacts of Genetically Modified Crops.  PLOS ONE 9(11): e111629.

Livingston G, Schonberger S, Delaney S. Sub-Saharan Africa: The state of smallholders in agriculture. International Fund for Agricultural Development.

Mpofu, Tulani. 2010. Starving Zimbabwe rejects GM maize. The National.

National Geographic. Food: How altered?

Paarlberg, Robert. 2009. Starved for Science. How Biotechnology Is Being Kept Out of Africa.

Ricepedia. Global Rice Science Partnership.

Ronald P, Adamchak R. Tomorrow’s Table. Organic Farming, Genetics, and the Future of Food. 2008.

Shehata A, Schrödl W, Aldin A, Hafez H, Krüger M. 2013. The effect of glyphosate on potential pathogens and beneficial members of poultry microbiota in vitro. Curr Microbiol. Apr;66(4):350-8.

Soininvaara, Osmo. 2009. Minä ja GMO-ruoka, alustava kantani.

Williams G, Kroes R, Munro I. 2000. Safety evaluation and risk assessment of the herbicide Roundup and its active ingredient, glyphosate, for humans. Regul Toxicol Pharmacol. Apr;31(2 Pt 1):117-65.

Trypanosomiases. CaDDiS (Cattle Disease Diagnostic System).
Haspel, Tamar. 2015.  The Plate. Genetically-Modified Cattle May Help Reshape African Farms. National Geographic.

Vielä vähän terveellisemmin

Tarvitseeko ravintolisiä syödä?

Consumer Reports. 2016. Consumer Reports Finds Harmful Dietary Supplement Ingredients Widely Accessible To Consumers

Fimea. Lääkkeet ja ravintolisät.

Komulainen Sari, Lotta Pelkonen Lotta. Vitamiinit ja kivennäisaineet. Vegaaniliitto.

Komulainen Sari, Lotta Pelkonen Lotta. B12-vitamiini. Vegaaniliitto.

Mizrahi Anna. Ravintolisät lääkkeen ja elintarvikkeen rajapinnalla, Sic! Lääketietoa Fimeasta.

Pantzar Minna. 2016. Hyvinvointi-ilmiö myy: Ravintolisiin ja rohdoksiin käytetään puoli miljardia euroa.

Onko valkoinen sokeri surmaksi?

Benton, David, 2010. The plausibility of sugar addiction and its role in obesity and eating disorders. Clin Nutr. Jun;29(3):288-303.
Finravinto 2012 -tutkimus, 2013.
Livsmedelsverket. 2015. Find your way to eat greener, not too much and be active.

WHO. 2015. Who calls on countries to reduce sugars intake among adults and children.

Mikä merkitys on juomilla?

Arktiset Aromit. Terveelliset luonnonmarjat -esite. Saatavilla
Aro, Antti. 2015. 100 kysymystä ravinnosta. Alkoholi.

Coffee & Health.

Burns J, Yokota T, Ashihara H, Lean M, Crozier A. Plant foods and herbal sources of resveratrol. J Agric Food Chem. 2002 May 22;50(11):3337-40.

Finnwatch. 2013. Halvalla on hintansa. Kaupan omien merkkien tuotteiden vastuullisuus.
Carbon Footprint Across the Coffee Supply Chain: The Case of Costa Rican Coffee. 2012.
Huttunen J. Alkoholi ja terveys. Lääkärikirja Duodecim.
Jha, Bacom, Philpott, Mendez, Läderach & Rice. 2014. Shade Coffee: Update on a Disappearing Refuge for Biodiversity. BioScience 4
Kahvi ja terveys.

Mayo Clinic. Red wine and resveratrol: Good for your heart?

Mielonen Matti. 2016. Kohtuuden aika on ohi – kaikki viina onkin pahasta. Helsingin Sanomat.

Saarinen, Tahvonen & Joensuu. 2015. Kuluttajakäyttäytymisen muutos vähähiilisyyteen kannustajana. Teoksessa Ilmastonmuutoksen hillintävaihtoehtojen ja -skenaarioiden tarkastelu maa- ja elintarviketaloudessa vuoteen 2030. Luonnonvarakeskus. (toim. Pasi Rikkonen ja Heidi Rintamäki)
Saner, Emile. Almond milk: quite good for you, very bad for the planet. The Guardian 21.10.2015.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Päivittäin voit myös juoda.
Watson E. Don’t have a cow? Perfect Day animal-free milk bids for slice of multibillion-dollar global dairy market. Food Navigator, USA.

Whiteman Honor. 2015. Caffeine: how does it affect our health? Medical News Today.

Kuka tarvitsee superfoodeja?

Hytönen Ildikó. Potentiaalisia antioksidantteja tärkeää tutkia useammalla eri menetelmällä.  Arktiset Aromit ry.

Kaiman Jonathan. 2014. China says more than half of its groundwater is polluted. The Guardian.

Jaakkola Laura. 2010. Luonnonmarjojen tutkimus ja hyödyntämismahdollisuudet -esitysmateriaali. Oulun yliopisto.
Mänttäri Anna-Kaisa. 2014. Näillä kotimaisilla ruoka-aineilla voi korvata kalliit superfoodit. Helsingin Sanomat.
Öko-test. Superfoods: Öko-Test findet Pestizide, Mineralöle und Blei. 2016.

Onko soijasta enemmän hyötyä vai haittaa?

American Cancer Society. ACS Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention.

Cornell University College of Agriculture and Life Sciences http://poisonousplants.ansci.cornell.edu/toxicagents/lectins.html
FAO. The soybean. http://www.fao.org/docrep/t0532e/t0532e02.htm

Hiltunen, Raimo. 1997. Miksi omenan siemenet ovat myrkyllisiä? Tiede-lehti 8/1997.
Soy Info Center. A Comprehensive history of soy.

Valtionravitsemusneuvottelukunta. 2015. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee seuraavia toimenpiteitä väestön jodin saannin parantamiseksi.

Vegaaniliitto. Soijan terveysvaikutukset.

Vegan Health. Soy: What’s the harm?

Wikipedia. Soy protein.

Tieteelliset julkaisut

De Mejía E, Prisecaru V. Lectins as bioactive plant proteins: a potential in cancer treatment. Crit Rev Food Sci Nutr. 2005;45(6):425-45.

Doerge D, Sheehan D. Goitrogenic and estrogenic activity of soy isoflavones. Environ Health Perspect. 2002 Jun;110 Suppl 3:349-53.

Messina M. Insights gained from 20 years of soy research. J Nutr. 2010 Dec;140(12):2289S-2295S.

Murugkar D. Effect of sprouting of soybean on the chemical composition and quality of soymilk and tofu. J Food Sci Technol. 2014 May;51(5):915-21.

Xu Z, Chen Y, Zhang C, Kong X, Hua Y. The heat-induced protein aggregate correlated with trypsin inhibitor inactivation in soymilk processing. J Agric Food Chem. 2012 Aug 15;60(32):8012-9.

Lihottaako jatkuva laihduttaminen?

Graham Ruth. 2013. Who will fight the beauty bias?  The Boston Globe.
Mann T, Tomiyama AJ, Ward A. Promoting Public Health in the Context of the ”Obesity Epidemic”: False Starts and Promising NewDirections. Perspect Psychol Sci. 2015 Nov;10(6):706-10.
Resnick Brian. 2014. The Atlantic. Why Our Nutrition Facts Need an Overhaul.

Macpherson-Sánchez A. Integrating fundamental concepts of obesity and eating disorders: implications for the obesity epidemic. Am J Public Health. 2015 Apr;105(4):e71-85.

Kasvikset, liha ja maatalous

Mitä ovat ruoan hiili- ja vesijalanjäljet?

Kaljonen, Minna. 2016. Katse lautaselle. Blogikirjoitus. Suomen ympäristökeskus.

Kaskinen, Kuittinen, Sadeoja & Talasniemi 2011. Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystävällie. Teos, Porvoo.  

MTT: Climate Communication -hanke.  

Hakala, Harri. 2009. Ruuan vesijalanjälki. Ruoka ja kestävyys -blogi.

Saarinen, Tahvonen & Joensuu. 2015. Kuluttajakäyttäytymisen muutos vähähiilisyyteen kannustajana. Teoksessa Ilmastonmuutoksen hillintävaihtoehtojen ja -skenaarioiden tarkastelu maa- ja elintarviketaloudessa vuoteen 2030. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus (toim. Pasi Rikkonen ja Heidi Rintamäki)

Water Footprint Network. Nettisivusto.

Onko kasvissyönti aina hyväksi?

Hopia Anu, 20.5.2016 luento Vegfest, Tampere
Ilmonen, Kaj. 2007. Johan on markkinat. Kulutuksen sosiologista tarkastelua. Vastapaino.
Kaskinen, Kuittinen, Sadeoja & Talasniemi. 2011. Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville. Teos.
Katajajuuri & Pulkkinen. 2016. Liha ja ympäristö. Teoksessa Vähemmän lihaa. Kohti kestävää ruokakulttuuria. Toim. Hanna Mattila. Gaudeamus.
Lehtonen, Veikko. 2016. Lihankulutuksen merkitys Suomen maataloudelle. Teoksessa Vähemmän lihaa. Kohti kestävää ruokakulttuuria. Toim. Hanna Mattila. Gaudeamus.
Mäkelä, Johanna & Niva, Mari 2016. Liha suomalaisessa ruokakulttuurissa. Teoksessa Vähemmän lihaa. Kohti kestävää ruokakulttuuria. Toim. Hanna Mattila. Gaudeamus.
Talouselämä 16.12.2015: Laskelma: Salaatin syöminen tuhoaa ympäristöä kolme kertaa enemmän kuin pekoni,

Miksi liha on ongelmallista?

Aivelo, Tuomas. 2014. Miten puutiainen pystyy laukaisemaan liha-allergian? Tiede.
Brozinski, Kronberg ja Mannio. 2012. Mihin lääkeaineet päätyvät ympäristössä? Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 128(13):1376-80.
Cancer Prevention Research. 2011. Heme Iron from Meat and Risk of Colorectal Cancer: A Meta-analysis and a Review of the Mechanisms Involved.
Lappainen, Elina. 2012. Syötäväksi kasvatetut. Miten ruokasi eli elämänsä. Atena, Jyväskylä.
Lehtonen, Heikki. 2016. Lihankulutuksen merkitys Suomen maataloudelle. Teoksessa Vähemmän lihaa (toim. Hanna Mattila). Gaudeamus, Helsinki. 104 – 127.
Luonnonvarakeskus. 2016. FootprintBeef-hanke.
Rautelin, Marianne. 2016. Valonpilkahdus viljelijän ahdinkoon. Tieto & trendit 28.6.2016.
Silfverberg, Anu. 2016. Miksi suomalaiset juovat maitoa enemmän kuin yksikään toinen kansa? Image 4.

Lee Elizabeth. The Truth About Red Meat. WebMd.
WHO. 2015. Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat.

Voiko broileria ja kananmunia syödä?

Consumer Reports. Dangerous contaminated chicken. 2014.
Evira. Usein kysyttyä salmonellasta.
Lappalainen, Elina. 2012. Syötäväksi kasvatetut. Atena.

Luonnonvarakeskus. 2016. Ravintotase.
MTT: Foodchain-hanke. 2008. Tietoja hankkeesta ja sen tuloksista 
Sydänliitto. Sydänterveyteen usein liitettyjä ruoka- ja ravintoaineita.
Totta munasta -sivusto

Zelman Kathleen. Good Eggs: For Nutrition, They’re Hard to Beat.

Pelastaako luomutuotanto maatalouden?

Hakala, Harri. 2011. Ihminen valtaa maapalloa. Teoksessa Ihminen ja ympäristö. 246 – 257. Gaudeamus
Karlsson, Tord. 2015. Renare vattendrag utan ekologisk odling. Lantbrukets Äffarstidning.
Luomu.fi -sivusto.
Organic Food Quality -tutkimus

Puttonen, Mikko. 2012. Luomupelto, säästääkö se luontoa? Tiede 7.

Puhelinhaastattelut
Juha Helenius ja Juhamatti Katajajuuri

Onko riista hyvä lihavalinta?

Evira: Lyijy
Evira. Riistasuositukset

Holopainen N. 2014. Lyijyluotien hirvenlihaan jättämä lyijypitoisuus – Mahdollinen terveysriski? Pro Gradu -tutkielma. Itä-Suomen yliopisto, Ympäristötieteen laitos.
Koivisto, Elina. 2013. Norjassa varoitetaan hirvenlihan syönnistä – lasten aivot vaarassa. Iltalehti 30.8.
Kuokkanen, Katja. 2015. Vesa Vuoriston koko perhe on sairastunut punkkien levittämään borrelioosiin – piinaa voisi helpottaa kauriiden ampuminen. Helsingin Sanomat 20.9.2015.
Meristö, Järvinen, Kettunen & Nieminen. 2004. Porotalouden tulevaisuus. “Keitä olemme ja mitä meille kuuluu.”
Nelimarkka, Mariaana. 2011. Villisika, eettisesti kasvatettua riistalihaa.
Malmgård Riistasiemen. Suositukset riistalle, kyyhky.
Tolvanen, Anne. 2011. Ihmisen jälki tunturissa. Teoksessa Ihminen ja ympäristö 169 – 176.
Riistakeskus. 2014. Hirvikannan rakenne korjataan harkitulla metsästyksellä.

Stokke, S. & Anermo, J. M. 2010.  Metsästysammusten lyijyjäämät riistassa – terveysriski?  Suomen Eläinlääkärilehti 116, 7.
Suomi, Tuominen, Ranta & Savela. 2015. Riskinarviointi suomalaisten lasten altistumisesta elintarvikkeiden ja talousveden raskasmetalleille.
Eviran tutkimuksia 2/2015.

Ertl K, Kitzer R, Goessler W. Food Addit Contam Part B Surveill. 2016 Jun;9(2):120-6. Elemental composition of game meat from Austria.

Turvaavatko pavut ja kaura proteiinin tarpeemme?

Crawford E. Food Navigator, USA. More plant-based products are needed to fuel a “market-revolution” away from animals, expert says.
Pohjalainen, P. & Tapio, P. 2016. Ovatko kuluttajat valmiita muutokseen? Teoksessa Vähemmän lihaa. Toim. Hanna Mattila. Gaudeamus. 128 – 148.
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Tiekartta Suomen proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi. http://www.vtt.fi/inf/pdf/visions/2015/V6.pdf

Miksi ruokahävikistä puhutaan paljon?

Food and Agriculture Organization FAO. Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction http://www.fao.org/save-food/en/
Katajajuuri, Juha-Matti. 2008. Ruokajäte rasittaa ympäristöä enemmän kuin pakkaukset. Tieto & Trendit 2.
Silvennoinen, Koivupuro, Katajajuuri, Jalkanen & Reinikainen. 2012. Hävikki suomalaisessa ruokaketjussa. Foodspill 2010–12 -hankkeen loppuraportti. MTT Raportti 41.
Katso myös:
Loop-hävikkiruokaravintola.

ResQ-palvelu ravintoloiden hävikkiruoan myyntiin.

Syömmekö pian hyönteisiä, levää ja keinolihaa?
Biotekniikan neuvottelukunta. 2013. Biotekniikan mahdollisuuksia ja sovelluksia – tapaustutkimus levistä. Helsinki.

Huldèn, Lena. 2015. Minikarjaa. Hyönteiset ruokana. Like Kustannus Oy. Helsinki
Ikkala Tapio. 2015. Keinolihapihvin hinta on tippunut 300 000 eurosta 11 euroon – Pian jo kannattavaa. Tekniikka ja talous.

Jones N. 2010. A taste of things to come? Nature 468, 752-753

Lamminen, Marjukka. 2016. Puhelinhaastattelu 18.5. Lisäksi Lammisen blogi 

Talouselämä. 2016. Nyhtökauran tarina: ”Kävimme apinoimassa Kiinasta juttuja, joista Euroopassa tiedetty mitään.”

Halvan ruoan kallis hinta

Ohjaavatko merkinnät parempiin valintoihin?

Berg & Lyytimäki. 2011. Tieto ja tietoisuus ympäristöasioissa. Teoksessa Ihminen ja ympäristö. 339 – 346. Gaudeamus.
Business Social Compliance Initiave BSCI. 2014. Countries Risk Qualification.
Finnwatch. 2016. Kaalimaan vartijat.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006.
EU, Health and Nutrition Claims, EU Register.

Sydänmerkki 
Evira: Ravitsemus- ja terveysväitteet
Valkila, Joni. 2014. Fair Trade Coffee in Nicaragua: Impacts of Certified Production on Cooperatives, Farmers, and Laborers. Väitöskirja. Helsingin yliopisto.

Kuka määrää, mitä syömme?

Arovuori, Kyösti, Karikallio, Hanna & Pyykkönen, Perttu. 2011.  Voimasuhteiden kehitys Suomen ruokamarkkinoilla. PTT raportteja 230.
Ekström, Laura. 2011. Biojätteen määrän vähentäminen eduskunnan Amica-ravintoloissa – Tutkimus asiakkaiden lautastähteiden määrästä. Opinnäytetyö. Laurea AMK.
Ilmonen, Kaj. 2007. Johan on markkinat. Kulutuksen sosiologista tarkastelua. Vastapaino. Helsinki.
Rautelin, Marianne. 2016. Valonpilkahdus viljelijän ahdinkoon. Tieto ja trendit 3.
Roininen, Pulkkinen, Järvinen, Nikula, Höynälänmaa, Katajajuuri, Hyvärinen. 2014. Ilmastolounas ravintoloissa. Ilmastolounas-hankkeen loppuraportti. 2. painos. MTT.

Onko lähiruoka ekologista?

Kautonen, EIja. 2014. HS selvitti: Näitä kotimaassa tehtyjä tuotteita ostamalla työllistät suomalaisia. Helsingin Sanomat12.8.

Koljonen, Katja. 2012. Kuluttajaa huijataan ostamaan ulkomaista ruokaa. Maaseudun Tulevaisuus.

Leipola, Lasse. 2016. Kurkkua myöten täynnä. Vihreä Lanka 3. Saatavilla

Maa- ja metsätalousministeriö. Lähiruokaohjelma.

Mitä kalaa kannattaa syödä?

1 Million Women. 2016. Oysters: A Super Sustainable Food, And Perhaps Vegan? 19.8.
Evira. Kalaa vaihdellen kaksi kertaa viikossa. 2007.
Furniere, Andy. 2014. Flemish entrepreneur puts sustainable fish on the menu. The Flanders Today. 19.11.
Harvard T.H.Chan. Fish: friend or foe? 

Harvey, Chelsea. 2016. Why we’ve been hugely underestimating the overfishing of the oceans? Washington Post. 19.1.
Harvey Fiona. Microplastics killing fish before they reach reproductive age, study finds. 2016.

Hänninen, Laura. 2015. Mitä hyvinvointitutkimus voi kertoa tuotantoeläimistä? Teoksessa Eläimet yhteiskunnassa. (toim. Elisa Aaltola ja Sami Keto).

Kanninen & Nurminen.  2015. Kalojen kohtalo. Ylikalastus uhkaa maailman kalakantoja – ja kalastajia. Yle.

Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity. 5th edition, 2014.

Nystén Anja. 2014. Norjalainen viljelty lohi – talous terveyden edelle. Kemikaalikimara-sivusto.

Omega Baars.

Miksi palmuöljystä pitäisi puhua?

Ethical Consumer. Cracking the coconut industry.
Ethical Consumer. Palm Oil. 2015.
Ethical Consumer. The US campaign for deforestation-free palm oil.
Fazer. Kysymyksiä ja vastauksia palmuöljystä.

Finnwatch. Viidakon lait. Palmuöljyostojen vastuullisuus Suomessa. 5/2014.
Finnwatch. Viidakon uudet lait. Sertifiointijärjestelmien ja IOI Groupin vastaukset Finnwatchin “Viidakon lait” -selvitykseen.
Monbiot George. 2015. Indonesia is burning. So why is the world looking away? The Guardian. 30.10.
Sustainable Palm Oil.
Unmask Palm Oil.
WWF. 2013. Palm Oil Buyers Scorecard Measuring the Progress of Palm Oil Buyers.
WWF. 2015. Palmuöljy. 2015.

Piileekö ruokaketjussa pakkotyötä?

Bureu of International Labour Affaris. United States Department of Labour. 2016. List of Goods Produced by Child Labor or Forced Labor.
Bureu of International Labour Affaris. United States Department of Labour. 2016. List of Goods Produced by Child Labor or Forced Labor. Required by the Trafficking Victims Protection Reauthorization Act of 2005.
Conaway Cameron. 2013. Climate change and slavery: the perfect storm?

The Conversation. 2016. Modern slavery is destroying the environment – to meet demand for shrimps and pet food. 2016.
Danwatch. 2015. Bitter coffee.
Danwatch. 2014. Bagsiden af dåsetomater.
Food Empowerment Project. Child Labor and Slavery in the Chocolate Industry.
Fazer. Vastuullinen kaakaon hankinta.
Isokääntä Päivi-Maria. 2010. Ulkomaalainen marjanpoimija on työlainsuojaton. Insinööri-lehti.

Hodal Kate. 2016. Slavery and trafficking continue in Thai fishing industry, claim activists. The Guardian.
Horti Daily. 2015. Gross exploitation of migrant workers in Italian tomato sector. 
Michael Sarah. 2015. Sex abuse, stolen wages and ’slave-like conditions’: What young migrants are forced to endure as they pick YOUR fruit and vegetables on Australian farms. Mail Online.

Lawrence Felicity. 2015. Fear, hunger and dirt: Lithuanian migrants on life as chicken catchers. The Guardian.
Kiantama Oy. Nettisivu
Reuters. 2016. Rescued from child labor, Indian fishermen’s daughters ace school exam.
Slave free Chocolate. Nettisivu.

Slaving Away – Four Corners Documentary HD 2015.
Timonen, Saku. 2010. Laillista riistoa. Blogiteksti.
Tony’s Chocolonely.