Vegfestin seitania sulatellessa: kasvisruokakehitystä lihan vai kasvisten ehdoilla?
Jos on seurannut yhtään kasvisruokiin liittyvää keskustelua, on varmasti törmännyt siihen, että soijanakkia moititaan nimestä. Nakkihan on lihaa, ei voi olla soijaa!
Tätä teemaa sivuttiin myös viikonloppuna Tampereen Vegfesteillä Anu Hopian luennolla. Kukaan ei toki siellä enää jaksanut vääntää nimeämisestä, vaan keskustelussa mentiin syvemmällä ruokakulttuuriin liittyen.
Elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia (tuttu myös mm. Molekyyligastronomia-blogistaan) nimittäin pohti, että jos kaikkien kehiteltävien kasvisversioiden tavoitteena on muistuttaa mahdollisimman paljon lihaa, ei ruokakulttuuri varsinaisesti muutu.
“Kasvisruokaa pitäisi kehittää enemmän kasvisten omilla ehdoilla ja hyödyntää niitä loistavia ominaisuuksia, joita kasviksissa on.”
Tämä oli mielestäni oiva ajatus. Se ei poissulje sitä, etteikö tehtäisi myös lihankaltaisia tuotteita, koska niiden omaksuminen osaksi ruokavaliota on monille helpointa. Hopia totesi, että lihalla on vankka jalansija ruokakulttuurissamme. Liha mielletään kulttuurillisesti arvokkaaksi ja kasvisruokaa maukkaammaksi. Tätä ei hetkessä heilauteta, joten tarvitaan tuotteita, jotka lihansyöjä hyväksyy lihankorvikkeiksi.
(Siitähän se soijanakinkin nimi pitkälti johtuu: iso osa ruokatuotteista on tuttuja lihallisina versioina. Myös kasvisversiot vaivatonta nimetä lihatuotteista tutuilla termeillä, jotta tietäisimme, mistä tässä elintarvikkeessa mahtaa olla kyse.)
Mutta jotta se lautasemme ei vaatisi aina lihaa tai lihankaltaista tuotetta, tarvitaan jotain ihan uutta. Mitä se sitten olisi? Omat aivoni eivät kehitystyöhön riitä, mutta nokkelammat näitä varmasti osaavat ideoida.
Hopia muistutti myös siitä, että monet meille uudet lihankorvikemaiset tuotteet ovat tulleet meille muista ruokakulttuureista, joissa niitä on käytetty jo pitkään. Yksi näistä tuotteista on vehnägluteenista valmistettu seitan. Seitaniin törmäsin viikonlopun aikana usein niin keskusteluissa kuin lautasellani. Keskusteluissa puhuttiin siitä, miten ratkaisevaa on seitanin maustaminen, ja toisaalta siitä, miten eri jauhoilla voi valmistaa erilaisia seitaneita myös sellaisille, joille vehnägluteeni ei sovi.
Lautasellani seitania oli paitsi Vegfestin ruokakojulta ostettuna, myös ravintola Roastin vegeburgerin välissä. Seitania siis näkyy yhä enemmän ravintoloiden ruokalistoilla, mikä on mainio asia. Seitan on tervetullutta vaihtelua niin kasvis- kuin sekasyöjien lautasille.
(Vegfesteillä oli myös paljon muuta mielenkiintoista, palaamme antiin varmasti jatkokirjoituksissa!)

виктор пелевин бэтман аполло
resume aerospace engineer engineering resumes examples
sitio web tavoq.es es tu aliado en el crecimiento profesional. Ofrecemos CVs personalizados, optimizacion ATS, cartas de presentacion, perfiles de LinkedIn, fotos profesionales con IA, preparacion para entrevistas y mas. Impulsa tu carrera con soluciones adaptadas a ti.
Лучшие юристы Екатеринбурга https://yuristy-ekaterinburga.ru
Лучший шиномонтаж Краснодар https://shinomontazh-vyezdnoj.ru
Портал о строительстве https://buildportal.kyiv.ua и ремонте: лучшие решения для дома, дачи и бизнеса. Инструменты, сметы, калькуляторы, обучающие статьи и база подрядчиков.
как избавиться от алкоголя лечение алкоголизма нижний новгород
Праздничная продукция https://prazdnik-x.ru для любого повода: шары, гирлянды, декор, упаковка, сувениры. Всё для дня рождения, свадьбы, выпускного и корпоративов.
Онлайн-журнал https://inox.com.ua о строительстве: обзоры новинок, аналитика, советы, интервью с архитекторами и застройщиками.
Всё об автомобилях https://autoclub.kyiv.ua в одном месте. Обзоры, новости, инструкции по уходу, автоистории и реальные тесты.
Новости Украины https://hansaray.org.ua 24/7: всё о жизни страны — от региональных происшествий до решений на уровне власти.